Samen verder, direct goed geregeld

Bij Samenlevingscontract Direct regel je het direct

Efficiënt

In enkele stappen direct online geregeld

Voordelig

Geen extra kosten en kostbare tijd

FAQ

Wat kan ik regelen in een samenlevingsovereenkomst?
Wonen jullie samen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan heeft de wet daar niets voor  geregeld. Alle bezittingen en schulden zijn van jullie samen. In een samenlevingsovereenkomst kan je regelen welke goederen en welk geld van jullie samen is en wat er gebeurt met bijvoorbeeld de woning en het pensioen wanneer jullie uit elkaar gaan.

 

Wat staat er in een samenlevingscontract over huishoudelijke kosten?
Jullie mogen zelf bepalen wat er in de samenlevingsovereenkomst staat. Bijvoorbeeld dat jullie ieder de helft van de kosten bijdragen, of naar evenredigheid van inkomsten.

 

Wat kan ik regelen over mijn koopwoning?
Wanneer je een eigen huis hebt en besluit daar samen in te gaan wonen, kan je in een samenlevingsovereenkomst niet regelen dat het huis van jullie samen wordt. Wel kan je de helft van het huis verkopen aan jouw partner. De notaris maakt dan een akte van levering op. Daarna zijn jullie pas echt samen eigenaar.

 

Maar als ik geld steek in de woning van mijn partner, dan profiteer ik toch wel mee van een waardestijging?
Een waardestijging van de woning heeft alles te maken met het huis. En dat huis is dus van jouw partner. Helaas, je hebt geen recht op profiteren van die waardestijging. Tenzij je daarover in een samenlevingsovereenkomst afspraken maakt. Wat het geld betreft: dat kan als schenking worden gezien. En éénmaal gegeven …

 

Wat heeft een samenlevingsovereenkomst te maken met een partnerpensioen?
Er zijn verschillende soorten pensioenen. Eén daarvan is het werkgeverspensioen, dat je via je werkgever opbouwt. Bij een partnerpensioen gaat het werkgeverspensioen naar jouw partner wanneer je overlijdt. Pensioenfondsen accepteren bij samenwonenden alleen een samenlevingsovereenkomst als bewijs van de relatie. Best handig dus!

 

Wat betekent zo’n overeenkomst voor de erfenis van mijn kinderen?
In een  samenlevingsovereenkomst kan je niet vastleggen voor wie de erfenis is. Daar heeft de wet standaard regels voor. Eigen wensen regel je door een testament op te laten stellen. Ook dat kan de notaris voor je regelen.

 

Wat gebeurt er als we uit elkaar gaan?
Zonder samenlevingsovereenkomst nemen jullie beiden je eigen spullen mee. Er zijn geen verplichtingen. In een samenlevingsovereenkomst kan je afspraken vastleggen in geval de relatie eindigt. Wie heeft recht op welke spullen? En wie mag blijven wonen in de (huur-)woning?

 

Wat gebeurt er met mijn helft van de gemeenschappelijke bezittingen wanneer ik overlijd?

Is er geen samenlevingsovereenkomst, dan krijgt de familie de helft van de gezamenlijke bezittingen. Meubels bijvoorbeeld, of geld. Dat kan vervelend zijn. Want jouw partner wil deze zaken hoogstwaarschijnlijk graag zelf houden. De situatie is al triest genoeg. Met een samenlevingsovereenkomst met verblijvingsbeding voorkom je zo’n situatie. Na jouw dood krijgt jouw partner het recht op de helft van de gezamenlijke bezittingen.

 

Wat gebeurt er met mijn eigen bezittingen wanneer ik overlijdt?
Dan is jouw familie erfgenaam. Wil je dat niet, dan is een testament een absolute aanrader.

 

Waarom is het handig om voorwaarden al voor mijn huwelijk of partnerschap op te stellen
Voor een huwelijk of partnerschap zijn alle bezittingen en schulden nog van ieder apart. Het is dan dus juridisch makkelijk om te zeggen wat van wie is.

 

Wanneer worden de voorwaarden actief?
Voorwaarden worden actief op het moment van trouwen of geregistreerd partnerschap.

 

Hoe werkt dat: voorwaarden tijdens ons huwelijk of partnerschap?
Door jullie huwelijk of partnerschap zijn alle bezittingen en schulden automatisch van jullie samen. Maar wilje nu juist dat bepaalde bezittingen en schulden toch van de een of van de ander worden, dan kan de de notaris voorwaarden maken en een akte van verdeling opstellen.

 

Bij hoeveel spaargeld is het tijd voor voorwaarden?
Meer geld krijgen is niet per sé reden om het anders te verdelen. Maar misschien vinden jullie beiden wel dat de ene partner er meer recht op heeft dan de ander. Bijvoorbeeld omdat die veel meer verdient, of een erfenis heeft gekregen. Dan kunnne jullie er over denken om het via voorwaarden anders te regelen en vast te leggen.

 

We moeten voor ons nieuwe koophuis toch bij de notaris langs. Kunnen we het dan meteen over voorwaarden hebben?
Als jullie willen dat het koophuis niet van jullie samen is, kunnen er voorwaarden gemaakt worden.

 

Ik ga voor mezelf beginnen. Waarom zijn voorwaarden belangrijk?
Een eigen bedrijft heeft financiële risico’s. Voorwaarden beschermen de persoonlijke bezittingen van jou of jouw partner tegen eventuele schuldeisers van het bedrijf.

Door het opstellen van voorwaarden staat het bedrijf los je partner. Bij scheiding hoef je dan niet de waarde van het bedrijf te verdelen.

 

Wat moeten we doen als er kinderen komen?
Meestal is er geen reden om de bezittingen en schulden anders te gaan verdelen.

 

Wat moet ik doen als ik kinderen heb en ga hertrouwen?
Kinderen zijn wettelijke erfgenamen.  Opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan kan de omvang van hun erfenis veranderen. Het is dan ook belangrijk om deze zaken samen met de notaris goed te regelen.

 

Wat kan ik regelen in een samenlevingsovereenkomst?
Wonen jullie nu samen zonder huwelijk of een geregistreerd partnerschap? Dan is er bij wet niets geregeld. Dus zijn alle bezittingen en schulden van ieder apart. In een samenlevingsovereenkomst kunt je regelen welke goederen en welk geld van samen is en wat er gebeurt met bijvoorbeeld woning en pensioen als jullie uit elkaar gaan.

 

Wat kan ik regelen over de koopwoning?
Stel dat het huis door jou gekocht is nog voordat jij jouw partner leerde kennen. In de samenlevingsovereenkomst kunt je niet regelen dat het huis dan van jullie samen wordt. Wel kan je de helft van het huis verkopen aan je partner. De notaris maakt in dat geval een akte van levering op. Vervolgens ben je echt samen eigenaar.

 

Maar als ik geld steek in de woning van mijn partner, dan profiteer ik toch wel mee van een waardestijging?
De waardestijging heeft te maken met het huis. Maar het huis is van je partner. Jij krijgt dus niets van die waardestijging. Tenzij je daarover in een samenlevingsovereenkomst afspraken maakt.

 

Wat heeft een samenlevingsovereenkomst te maken met een partnerpensioen?
Er zijn verschillende soorten pensioenen. Eén daarvan is het werkgeverspensioen, dat je bij je werkgever opbouwt. Bij een partnerpensioen gaat het werkgeverspensioen naar jouw partner als je overlijdt. Pensioenfondsen accepteren bij samenwonenden alleen een samenlevingsovereenkomst als bewijs van een relatie.

 

Wat betekent zo’n overeenkomst voor de erfenis van mijn kinderen?
Je kan in een samenlevingsovereenkomst niet vastleggen naar wie de erfenis gaat. Daar heeft de wet standaard regels voor. En eigen wensen regel je met een testament. De notaries helpt er graag  bij.

 

Wat gebeurt er als we uit elkaar gaan?
Zonder samenlevingsovereenkomst neemt iedere partner de eigen bezittingen mee. Er zijn geen verplichtingen naar elkaar. In een samenlevingsovereenkomst kan je echter nu al afspraken mocht de relatie eindigen. Bijvoorbeeld over wie wat mee mag nemen en wie mag blijven wonen in de (huur-)woning.

 

Wat gebeurt er met mijn helft van onze gemeenschappelijke bezittingen als ik dood ga?
Is er geen samenlevingsovereenkomst? Dan krijgt de familie de helft van de gezamenlijke bezittingen. Meubels bijvoorbeeld, of geld. Dat kan vervelend zijn. Want jouw partner wil misschien de bezittingen liever zelf houden. Met een samenlevingsovereenkomst met verblijvingsbeding kan je dat voorkomen. Mocht jij overlijden, dan krijgt je partner het recht op de helft van de gezamenlijke bezittingen.

 

Wat gebeurt er met mijn eigen bezittingen mocht ik overlijden?
De familie is in dat geval erfgenaam. In een testament kan je dat anders vast laten leggen. De notaries helpt je er graag bij.

 

Is zo’n samenlevingsovereenkomst niet dubbelop met andere registraties?
Zeker wanneer je al geruime tijd een relatie hebt weten veel instellingen dat jullie samen zijn. Bijvoorbeeld omdat jullie samen in diverse aktes, polissen en andere regelingen geregistreerd zijn. Maar er is een risico dat alle afspraken bij elkaar niet al jullie  wensen dekken. Een samenlevingsovereenkomst is een totaaldocument dat die zekerheid wel biedt.

 

Waarom is het niet voldoende om samen ingeschreven te zijn bij de gemeente?
De Gemeente houdt in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) gegevens bij van al haar inwoners. Zo is dus bekend wie er op hetzelfde adres wonen. Maar dat zegt niets over de relatie tussen deze mensen.

 

Waarom is er en/of-rekening bij de bank niet voldoende?
Een bankrekening samen kan handig zijn voor jullie betalingen maar zegt niets over de eigenaar van het geld.

 

Waarom is het niet voldoende dat de belastingdienst weet dat we fiscaal partner zijn?
Fiscaal partnerschap geldt alleen voor de inkomstenbelasting. Met een fiscaal partnerschap is niets meer dan dat een vaststaand feit. Een samenlevingsovereenkomst legt veel meer zaken juridisch vast.

 

Waarom is een koopcontract of hypotheekakte op naam van ons allebei niet voldoende?
Als jullie samen een huis kopen, staan jullie namen ook in de akte van levering en in de hypotheekakte. Er is daarmee inderdaad geregeld dat jullie allebei eigenaar zijn van het huis en jullie ook beiden aansprakelijk zijn voor de hypotheekschuld. Maar er is nog niets geregeld over bijvoorbeeld de kosten van de huishouding, pensioenrechten en alimentatie.

 

Waarom is mijn levensverzekering niet voldoende?
Je kan jouw partner in een levensverzekering als begunstigde noemen. Mocht jij overlijden ontvangt jouw partner geld. Maar dat betekent nog niet dat jouw partner ook erfgenaam is en het zegt ook niets over de gemeenschappelijke bezittingen. Een levensverzekering heeft dus niets te maken met een samenlevingsovereenkomst.

 

Waarom is een testament niet voldoende?
Met een testament regel je wie er gaat erven. Dat kan jouw partner zijn. Partners mogen een groot bedrag ontvangen zonder erfbelasting te betalen. Een samenlevingsovereenkomst is een makkelijke manier om dat partnerschap aan te tonen, en dus veel erfbelasting te besparen. Enerzijds door een hoger belastingvrij bedrag en anderzijds door een lager belastingtarief.

 

Waarom maak ik niet zelf met mijn partner een lijstje met afspraken?
Zo’n zogenaamde onderhandse samenlevingsovereenkomst is mogelijk. Maar de belastingdienst en de pensioenverzekeraars accepteren alleen een samenlevingsovereenkomst die de notaris heeft opgesteld. En die ook in het bijzijn van de notaris is ondertekend.

 

Maken we een samenlevingsovereenkomst samen of ieder voor zich?
In een samenlevingsovereenkomst zijn afspraken vastgelegd waarover jullie het samen eens zijn. Er is daarom ook maar één document. Beide partners ondertekenen het samenlevingscontract.

 

Welke eigen onderwerpen kan ik er inzetten?
De wet geeft geen verplichte onderdelen. Voor fiscaal partnerschap en het partnerpensioen eisen de belastingdienst en de pensioenfondsen wel dat jullie een zorgplicht naar elkaar beloven. En uiteraard kan je er geen informatie inzetten zonder dat jouw partner dat goed vindt.

 

Heeft de notaris contact met mijn accountant?
Soms is het goed dat uw notaris overlegt met jullie accountant. Maar je kunt het opstellen van een samenlevingsovereenkomst niet overlaten aan anderen. De notaris heeft namelijk de wettelijke plicht om met jullie te bespreken wat jullie regelen. Jullie moeten beiden  begrijpen wat er in die afspraken staat.

 

Hoelang duurt het voordat de samenlevingsovereenkomst klaar is?
Bij samenlevingscontractdirect is dat dus heel snel geregeld. Jullie vullen samen online de formulieren in, uploaden de benodigde documenten (dat gebeurt uiteraard in een 100% veilige omgeving) waarna de notaris het contract opstelt. Het ligt vervoglens binnen enkele dagen voor u klaar op ons kantoor. Samen met de notaris ondertekenen jullie het document om vervolgens als volwaardige samenwonenden het pand te verlaten.

 

Waar moet ik mijn samenlevingsovereenkomst melden, bijvoorbeeld bij personeelszaken op mijn werk?

Sommige werkgevers hebben speciale secundaire arbeidsvoorwaarden die ook betrekking hebben op jouw partner. Zorgverlof bijvoorbeeld. Vraag daarom bij jouw HR afdeling of een kopie van de samenlevingsovereenkomst nodig is.

Willen jullie fiscaal partnerschap? Dan is een samenlevingsovereenkomst nodig. Maar u hoeft de samenlevingsovereenkomst niet op te sturen naar de Belastingdienst. Zorg wel dat jullie de overeenkomst op verzoek kunnen overleggen. Ook kan de accountant of het administratie kantoor om een kopie vragen.


Voor een partnerpensioen is het soms handig dat jouw pensioenverzekeraar een kopie heeft; vraag dat even na.

 

We wonen al meer dan vijf jaar officieel samen. Dan is er toch automatisch van alles geregeld?
Nee, voor samenwonenden is er echt helemaal niets geregeld.

 

Vanaf wanneer is de samenlevingsovereenkomst geldig?
De afspraken worden geldig zodra jullie handtekening bij de notaris in de akte is gezet.

 

Bij hoeveel spaargeld is het tijd voor een samenlevingsovereenkomst?
Ook voor de wet is samen gespaard geld niet automatisch van jullie beiden. Bij overlijden krijgt niet jouw partner, maar de familie het spaardeel. Jullie bepalen zelf bij welk bedrag aan spaargeld het verstandig wordt daar iets over te vermelden in een samenlevingscontract.

 

Ik ga voor mezelf beginnen. Waarom is een samenlevingsovereenkomst belangrijk?
Het starten van een onderneming is een goed moment om na te denken over de grens tussen zakelijk en privé. Bij samenwonenden zijn alle bezittingen en schulden gescheiden. Jouw partner is dus automatisch beschermd tegen schuldeisers.

Maar misschien willen jullie afspreken dat  jouw partner meedeelt in een waardegroei van het bedrijf en juist niet opdraait voor de schulden mocht data an de orde zijn. Daarvoor is een samenlevingsoverkomst nodig: samen als het goed gaat, apart als het minder gaat.

 

Ik ga samenwonen en heb kinderen uit een eerdere relatie. Wat moeten we doen?
Kinderen zijn wettelijke erfgenamen. Wanneer jij overlijdt, dan hebben de kinderen recht op hun deel. Wil jij jouw partner tot erfgenaam benoemen? En wil je jouw partner tegen de aanspraken van de kinderen beschermen? Dan is een notarieel samenlevingscontract en een testament nodig.

 

Op mijn werk kan ik meedoen aan een gunstige pensioenregeling. Waarom heb ik een samenlevingsovereenkomst nodig?
Een gunstige pensioenregeling betekent waarschijnlijk ook een partnerpensioen. Maar dan wil de verzekeringsmaatschappij zeker weten dat je ook echt een partner hebt. Een samenlevingsovereenkomst is dan het enige bewijs.