Samen verder, direct goed geregeld

Bij Samenlevingscontract Direct regel je het direct

Efficiënt

In enkele stappen direct online geregeld

Voordelig

Geen extra kosten en kostbare tijd

Wat kan ik regelen in een samenlevingscontract?

Wonen jullie samen zonder geregistreerd partnerschap of huwelijk? Dan is er wettelijk niets geregeld. In een samenlevingscontract kunnen jullie vaststellen welke eigendommen en geldzaken gedeeld worden en wat gescheiden blijft. Daarnaast  kunnen jullie, in het geval van een koopwoning, regelen wat er met het huis gebeurd bij een relatiebreuk of overlijden. Als jullie in een huurwoning wonen, kunnen er afspraken gemaakt worden wie in de woning blijft wonen.

Hebben jullie zoveel spaargeld dat afspraken belangrijk worden? Laat dan de notaris een samenlevingsovereenkomst maken.

Is er veel gezamenlijk spaargeld? In dat geval is het handig om dit op te nemen in een samenlevingscontract. Een en/of rekening bij de bank is niet genoeg. Voor de wet blijft dit ‘gezamenlijke geld’ gescheiden. Jullie delen het banknummer, niet het bedrag dat erop staat. Als je partner overlijdt, krijg niet jij, maar zijn familie jouw spaardeel. Het is dus belangrijk om dit vast te leggen in een samenlevingscontract.

En wat gebeurt er met het pensioen als een van jullie overlijdt? Het samenlevingscontract dient als bewijs dat jullie officieel partners zijn. Op deze manier heb jij of heeft je partner recht op het partnerpensioen als de ander overlijdt. Pensioenfondsen accepteren alleen een samenlevingsovereenkomst als bewijs van jullie relatie. Het is dus belangrijk dat jullie een samenlevingscontract opstellen.

Hebben jullie geen samenlevingsovereenkomst? Dan krijgt de familie de helft van de gezamenlijke bezittingen. Met een samenlevingscontract voorkom je dat.

In een samenlevingscontract met verblijvingsbeding wordt bepaald dat jij of je partner recht heeft op de helft van jullie gezamenlijke bezittingen bij overlijden. Op die manier voorkom je dat de familie automatisch de helft van de gemeenschappelijke spullen krijgt, denk aan bijvoorbeeld meubels en geld.

Daarnaast kunnen jullie partner- en kinderalimentatie opnemen in het samenlevingscontract. Jullie kunnen zelf bepalen of er alimentatie betaald moet worden als jullie uit elkaar gaan.

Dit zijn de bekendste voorbeelden van zaken die jullie kunnen opnemen in een samenlevingscontract. Het grote voordeel van een samenlevingscontract is dat jullie het naar eigen wens kunnen invullen. Op deze manier kunnen jullie persoonlijke wensen aan het contract toevoegen. Zo wordt tegenwoordig vaak een sociale media clausule opgenomen in de overeenkomst. Jullie kunnen het samenlevingscontract dus volledig invullen naar jullie eigen ideeën wensen als jullie het er beiden maar mee eens zijn.